עקרונות העיצוב

חיבור למקום

תחושת חיבור לטבע

בנוסף לתחושת המקום ותחושת החיבור לקהילה, קיימת חשיבות ספציפית גם לתחושת החיבור לטבע. לתחושה זו, המושפעת בין השאר מאופי ואיכות האינטראקציות שלנו עם הטבע, השפעות חשובות על הרווחה הנפשית והפיזית שלנו כמו גם על המוטיבציה והמחויבות לשמירת טבע. 

בעשורים האחרונים מתקיים תהליך מואץ של "הכחדות חווית הטבע" (Pyle 1978) – ירידה הדרגתית בכמות ואיכות האינטראקציה עם הטבע, בקרב מבוגרים וילדים כאחד. 

הפחתת האינטראקציה עם הטבע הפכה את הסביבה הטבעית לבלתי-מוכרת עבור אנשים רבים והמפגש איתו מלווה לעיתים בתחושת זרות. מחקרים שונים קושרים את הירידה באינטראקציה עם הטבע למגוון תסמינים מודרניים כגון הפרעות קשב וריכוז, השמנת יתר, חרדה ושחיקה של המוטיבציה לשימור טבע . עם זאת, על ידי עיצוב של החוייה ניתן להשפיע באופן חיובי על האינטראקציה עם הטבע כמו גם על תחושת החיבור אליו.

מה משפיע על תחושת החיבור לטבע?

חיבור חווייתי – אופי ואיכות האינטקראקציות עם הטבע 

לאיכות ועומק החוויה השפעה רבה על תחושת החיבור לטבע. ניתן להעמיק את החוויה על ידי אינטראקציות רב חושיות הכוללות צלילים, ריחות, טעמים, ואפשרות למגע פיזי עם אלמנטים טבעיים כחלק מהאינטראקציה. 

בנוסף ניתן לתכנן אינטראקציות המעוררות קשת רחבה של תחושות כגון השתהות, גילוי, מסתורין, מקלט, שליטה, סכנה ומוגנות.

חיבור קוגניטיבי – היכרות עם מרכיבי הטבע המקומי

היכולת לזהות אלמנטים בטבע כגון צמחים ובעלי חיים מחזקת את תחושת החיבור האישית לטבע. קיימות רמות שונות של זיהוי שניתן להעצים כחלק מחוויית הטבע כגון זיהוי ויזואלי (הצמח הזה מוכר לי), זיהוי שמי (הציפור הזו היא שלדג לבן חזה) וזיהוי של פרט ספציפי כנקודת ציון בשטח (עץ החרוב הגדול שעל הגבעה).  זיהוי אינו חייב להתבסס על חוש הראייה בלבד ויכול להיות משויך גם לצליל או ריח מסוים. 

סוג נוסף של היכרות עם הטבע המקומי קשור לזיהוי של תמורות ותהליכים טבעיים לאורך זמן (חיוביים ושליליים). למשל תהליכי השתנות עונתיים ואורך השנים, סוקסציה טבעית, תהליכי שחיקה והיכחדות.

כלים עיצוביים לחיזוק חווית הטבע

  1. עיצוב מינימליסטי ועדין אשר שומר את מירב תשומת הלב עבור הטבע.
  2. הפניית תשומת לב המבקרת אל תופעות טבעיות אשר אחרת היו נשארות נסתרות.
  3. הסבר על תופעות טבע ותהליכים בהקשר המקומי.
  4. הדגשה של הדינאמיות וההשתנות של הטבע. חיבור למערכות ותהליכים טבעיים.
  5. שימוש בגבולות רכים, מבוססי התנהגות סביב אזורים לשימור (למשל חבלול).
  6. הקניית מיומנויות לחוויית הטבע ללא תלות בעיצוב.
  7. הזדמנות והזמנה למגוון אינטראקציות חושיות עם הטבע (ראיה, שמיעה, ריח וטעם, חיבור פיסי עם הטבע, גירויים חושיים אקראיים וארעיים).
  8. יצירת מרחבים המעוררים מגוון תחושות וחוויות בהשראת הטבע (השתאות ופליאה, תצפית ושליטה, תחושת מקלט, סכנה, גילוי ומסתורין).