עקרונות העיצוב

חיבור למקום

תחושת חיבור למקום

בני אדם מייצרים חיבור רגשי ומייחסים משמעויות סימבוליות למקומות שונים בחייהם. יחד, אלו מרכיבים את מה שמכונה בפסיכולוגיה הסביבתית בשם תחושת המקום.

לכל מקום קיימים מאפיינים מרחביים, פיזיים, אקולוגיים, תרבותיים, חברתיים וגבולות (שאינם בהכרח גיאוגרפיים) המבדילים אותו ממקומות אחרים. אלו מעצבים את זהות המקום ומאפשרים תחושת היכרות ובהמשך גם קשר וחיבור רגשי למקום.

 

ממה מורכבת תחושת החיבור למקום?

המרחב הפיזי
מאפיינים פיזיים מקומיים – מאפיינים לא-אנושיים כמו מזג-האוויר, הקרקע והמסלע המקומיים, מיני הצומח ובעה״ח והחוויה הרב-חושית שהם מספקים. תנועה, שינויים במופע וקצב ההתרחשויות מייצרים גם הם מאפיינים מקומיים.
מאפיינים תרבותיים מקומיים – מאפיינים אנושיים הניכרים בשטח כדוגמת טכניקות וחומרים וכן זהות האנשים הנמצאים בו ואופי ורמת הפעילות בין אם קבועים או משתנים. גם מאפיינים אלו נחווים לעיתים קרובות דרך שילוב של מראה, מגע, ריחות קולות וטעמים.
דפוסים מרחביים – סידור האלמנטים במרחב מייצר דפוסים התורמים להבנה שלו ומשתתפים בעיצוב החוויה.
landmarks – מייצרים נקודת התייחסות והקשר מרחבי מקומי. הנוכחות הקבועה של ה Landmarks – סימונים בולטים בכל מהלך השהות במקום תורמת לרציפות החוויה ושיוכה למקום.

 

המרחב התפישתי
התמצאות מרחבית – המייצרת חיבורים והבחנות בין המקום למרחבים הסובבים אותו.
משמעויות סמליות ורוחניות – הקשרים לסיפורים ואמונות, אישיים או קולקטיביים. מאפשרים פריצה של העולם הגשמי וחיבור לעולמות תוכן ורגשות עמוקים.
חוויות אישיות ואינטראקציות – שנחוו במקום בעבר או מקושרות אליו משמעותיות לעתים רבות יותר מאשר מאפיינים ומשמעויות אחרות. תחושת הזדמנות לחוויות שהמרחב מאפשר או שלא תשפיע גם היא.
תפיסת המשמעות עבור האחר – הנחות המתבצעות בצורה מודעת או שלא לגבי משמעות המקום עבור אחרים. אלו משתתפות בחוויה ללא כל קשר לאחיזתן במציאות.

כלים עיצוביים לחיזוק תחושת המקום

  1. שימוש בחומרים וצומח מקומי או השאלה מהם למרכיבי הפיתוח תוך התייחסות למאפייניהם ולדפוסים של סידורם הטבעי במרחב

  2. הדגשה של אלמנטים מובחנים או אייקוניים

  3. זיהוי דפוסים במרחב והנכחתם או שילוב שלהם בתכנון ובעיצוב המרחב

  4. שפה עיצובית אחידה העוזרת בקשירת החוויות והמסרים שנקלטו במקומות שונים וחיבור ביניהם לכדי סיפור אחד רציף ומובן

  5. הדגשת הנחל ורשת היובלים שימוש ברשת הנחלים ככלי לקריאת השטח והתמצאות במרחב

  6. מתן ביטוי פיזי למגוון המשתמשים במרחב

  7. הזמנה לשהות ממושכת ולמפגשים חוזרים

  8. הזמנה למפגשים ואינטראקציות מגוונות